Rozšudlaný králík

Nedávno zazvonil u dveří soused, že potřebuje přeložit něco do angličtiny. Je to milý chlapík a my ho máme rádi, tak jsem se toho ochotně ujala. Když jsem mu nesla hotový překlad a byla tázána, co za to, vzdala jsem se nároků na jakoukoli odměnu s tím, že celkem často využíváme prostor před jeho domem pro parkování našich návštěv a naše kočky občas nocují v jeho garáži a vůbec jsem ráda, že mohu podpořit dobré sousedské vztahy.

Bude králík!

Myslela jsem to vážně, ale soused to vzal jako zdvořilostní frázi a vytáhl eso z rukávu: „Tak já vám dám králíka.“

My maso doma moc nepřipravujeme, ale párkrát do roka si uděláme svátek a něco upečeme. A obvykle je to právě králík nebo kachna od nějakého místního chovatele. Většinou se u toho sejde celá rodina a den se nese ve slavnostním naladění. Zkrátka to byla trefa do černého, domácímu králíkovi se nedalo odolat. Říkám si, nakonec, nějaká práce s tím překladem byla, tak když už se mi tak nabízí, beru.

Příští sobotu byl králík doma. Když jsem ho však položila na stůl, s hrůzou jsem si uvědomila, že na králíka většinou jezdíme k rodičům a že přípravu jsem párkrát sledovala zpovzdálí, ale nikdy jsem ho nezpracovávala sama. Fjůů, tak snad na tom nebude nic složitého, ne? Pustila jsem si několik videí mediálně známých českých šéfkuchařů o porcování králíka a pustila se směle do toho.

Odříznutí tlap však na videu však vypadalo daleko elegantněji, než se jevilo mně ve skutečnosti. Rozhodla jsem se proto, že zbytek postupu ještě zkonzultuji s maminkou, která má s porcováním králíků bohaté zkušenosti.

Jak chytře na králíka

„No, já nevím, já vždycky odříznu ty nohy a pak to tak nějak rozšudlám,“dostalo se mi expertní rady. Na zbytek telefonátu jsem se nebyla schopná soustředit, protože mi v uších stále znělo: „…to tak nějak rozšudlám.“ V první chvíli mě ten výraz pobavil, pak jsem z něho chvíli nevěřila a nakonec přemýšlela, co vlastně znamená a jestli jsem ho už někdy někde slyšela. No nic, zpátky ke králíkovi.

Nohy byly odříznuté. Teď zbývalo nějak vyřešit ten zbytek, kvůli kterému jsem vlastně volala a který mi stále nebyl jasný. Pustila jsem si tedy ještě jednou ona videa a začala podle nich zbytek králíka porcovat.

Fik, fik, tutam vyteklo trochu schované krve z masa, tutam trochu z mého prstu. Není nad to nabrousit si před prací nůž. Bohužel ani to nemělo na ladnost ořezávání jednotlivých částí masa výrazný vliv.

A já se nemohla ubránit dojmu, že toho králíka tak nějak rošudlávám. Najednou mi to slovo přišlo více než výstižné…

Svátek pečeného králíka

Sílu prožitku významu nového výrazu v mém slovníku však brzy vystřídala síla prožitku gastronomického. Svátek pečeného králíka se vydařil. Naše bříška díky němu zažila pocit výjimečnosti, za což byla králíkovi vděčná a my jsme mu za to poděkovali. A já svůj vděk rozšířila na nově nabytou dovednost rozšudlávání králíka, a to včetně znalosti správné terminologie.

 

Krom rozšíření mého slovníku, přispěl navíc tento králík i k ujasnění představ o vizuální podobě králíčka z mé básničky. Jak? Při vymýšlení stavby jeho tělíčka ho můj milý muž rovněž nejprve rozšudlal na jednotlivé kousky, ze kterých pak znovu poskládal báječné obrázky pro knížku Králíček v duhové říši.

Komentáře